Академията “MARINE RENEWABLE ENERGY ACADEMY” ще се проведе между 4 и 8 септември (Краен срок за записване – 01.09.2023)

“MARINE RENEWABLE ENERGY ACADEMY” СЪБИРА АВТОРИТЕТНИ ЛЕКТОРИ В БУРГАС МЕЖДУ 4 И 8 СЕПТЕМВРИ, КОИТО ЩЕ ОБСЪЖДАТ ПОТЕНЦИАЛА ЗА ВЯТЪРНА ЕНЕРГИЯ В МОРЕТО

Международни лектори ще споделят знания по време на първата лятна школа “Marine Renewable Energy Academy”, организирана от Стопанския факултет и Бургаския филиал на Софийски университет в партньорство с Британското посолство. Събитието ще се проведе между 4 и 8 септември с подкрепата на община Бургас. Едни от най-добрите академици и експерти от Великобритания, САЩ, Дания и СУ “Св. Климент Охридски” ще споделят интердисциплинарни познания в областта на възобновяемите енергийни източници в морето.

В България засега липсва законова рамка за подобни проекти, въпреки че потенциалът е доказано голям. Точно затова е интересно да види и какви решения могат да се приложат, така че да вятърната енергия да може да се развива и в българските води на Черно море.

Кои са лекторите

Д-р Маурицио Колу е професор по инженерство на инсталации за добив на енергията от вятъра на катедра NAOME към Университета в Стратклайд, Глазгоу. Неговата експертиза се фокусира върху приложната механика, и най-вече в създаването на многопосочен, свързан модел на динамиката на системите за възобновяема енергия от морето. Той разработва концептуални и демонстрационни модели за проектиране на офшорни инсталации за възобновяема енергия. При участието си в Академията той ще засегне технологичния напредък и иновациите във вятърната енергетика от морето, и по-конкретно технологията на плаващите ветрогенератори, които са особено важни за региона на Черно море поради дълбочината на морските пространства.

Университетът Абърдийн пък е важен международен център за енергийни изследвания и иновации, а Факултетът по инженерство е особено известен с програмите си в областта на енергетиката – нефт и газ, възобновяема енергия и подводно инженерство, като има специален фокус върху технологиите и иновациите в областта на морската енергия. Инициативи като проектът Hywind на Equinor- първата плаваща ветроенергийна централа в света- се намират в Абърдийншир. Компанията Vattenfal също е избирала Абърдийн за Европейския център за развойна дейност в областта на офшорната вятърна енергия и за най-големият в Шотландия тестови център за тези технологии. Гостуващия лектор д-р Сринивас Срирамула от университета на Абърдийн ще се концентрират върху прехода от нефтената и газовата индустрия към възобновяемата морска енергия и потенциалните синергии с водородните технологии.

Академията също така ще разгледа социалното и екологичното въздействие на вятърните проекти. Датският технологичен институт и по-конкретно Институтът му по вятърни технологии и енергийни системи е един от най-авторитетните академични партньори, който обхваща пълния спектър по тези теми – от изследване на наномащабни структури до атмосферния поток на макрониво; от проектиране на новото поколение турбини до цифрови енергийни решения за бъдещето; от разработване на електрически енергийни системи до изследване на по-демократични и приобщаващи процеси за развиване на проекти. Представителят на Датския технологичен институт в Академията, д-р Нилс-Ерик Клаузен, ще засегне подходите в планирането на офшорни вятърни проекти, възможните екологични ефекти и стратегии за тяхното смекчаване.

Д-р Ан Велентурфа от Университета в Лийдс пък ще засегне новото разбиране за интеграция на принципите на кръговата икономика във ветроенергийна индустрия и по-специално в производството, монтажа и извеждане от употреба на офшорните вятърни турбини. Д-р Мария Петрова от Университета в Джорджтаун ще представи своето изследване относно обществените възприятия и реакции на местните общности към морската енергия в САЩ и други страни.

Последните 2 дни на Академията ще се фокусират върху икономическите и регулаторни аспекти, както и ще запознаят участниците с широкия спектър от рискове и тяхното управление от гледна точка на практика, като техническият консултант Йорген Нелемосе ще сподели своя дългогодишен опит, придобит с десетки успешни проекти в глобалната ветроенергийна индустрия.

Идеи и проекти

“Откриваме първото издание на тази лятна академия с идеята, че секторът на офшорната възобновяема енергия може да вдъхнови разработването на иновативни демонстрационни и изследователски проекти и инициативи за синя икономика в региона. Получаваме подкрепата на Британското посолство, което има за цел да насърчи технологичния трансфер и обмена на опит с компаниите от Великобритания, страната – световен лидер в тази индустрия. Все още в България има недостатъчно познание за спецификите и въздействието на новите технологии, които се разработват в Северно и Балтийско море от десетилетия. Групата регистрирани участници е доста разнообразна, като се радваме, че интерес прояви и публичната администрация, но ще посрещнем и професионалисти от целия регион”, споделя инициаторът на Академията, гл.ас.д-р Мария Трифонова.

Академията е припозната и от The Common Maritime Agenda for the Black Sea, инициатива на ЕК за подкрепа и развитие на синята икономика в Черно море чрез сътрудничество.

Регистрационната форма за участие в Академията е отворена до 01.09.2023 г., а повече информация може да намерена на този сайт: https://mreacademy-feba.com/. Студенти и докторанти ползват 50% отстъпка от регистрационната такса.

Източник: в-к Капитал