Летящ старт за професионалното сертифициране по ИКТ на ученици в рамките на проект Microsoft YouthSpark – CareerIT

04.12.2017

На 2-ри декември 2017 г. група изявени ученици от ПМГ “Св. Климент Охридски” гр. Силистра посетиха Стопански факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Те са показали най-добри резултати в инициираното от FEBA Alumni обучение и така получиха възможност за напълно безплатно сертификация по програмите Microsoft Office Specialist (MOS) и Microsoft Technology Associate (МТА) .

Microsoft2017

Ученичката от 12-ти клас Ирина Куртева (най в дясно на снимката) постигна забележителния резултат от 1000 точки само за 21 минути и вече се класира за националните финали на най-голямото ученическо състезание по Информационни технологии Microsoft Office World Wide Championship 2018 в Орландо, САЩ. Други трима нейни съученици от ПМГ “Св. Климент Охридски” гр. Силистра, Виктор НейковЕма Карова и Емануил Джамбазов също се доближиха максимално до постигането на резултат от 1000 точки и ще очакват окончателната ранглиста на сертифицираните по проекта „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ ученици за да разберат дали ще се класират за националните финали през месец май 2018 година.

Проектът „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ е насочен към 25 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от онези региони в страната в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.

Партньор на проекта в град Силистра е ПМГ “Св. Климент Охридски”. С активната подкрепа на г-жа Анелия Невскадиректор на ПМГ “Св .Климент Охридски” и няколко учители от това училище FEBA Alumni успя да предостави на учениците алтернативни и модерни образователни програми и така да им осигури възможност да планират и реализират пълния си потенциал, като и по-големи възможности за образование, заетост и предприемачество.

Проектът „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2017 г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.