Община Видин вече има свои представител за националните финали на най-голямото ученическо състезание по Информационни технологии

02.04.2018

На 28-ти март 2018 г. група изявени ученици от ПМГ „Екзарх Антим I“ гр. Видин посетиха Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Те са показали най-добри резултати в инициираното от FEBA Alumni обучение и така получиха възможност за напълно безплатно сертификация по програмите Microsoft Office Specialist (MOS) и Microsoft Technology Associate (МТА).

1

Ученичката от 12-ти клас Рая Симеонова (трета от ляво на дясно на снимката) постигна забележителния резултат от 1000 точки само за 47 минути и вече се класира за националните финали на най-голямото ученическо състезание по Информационни технологии Microsoft Office World Wide Championship 2018 в Орландо, САЩ. Други четирима нейни съученици от ПМГ „Екзарх Антим I“ гр. Видин, също се доближиха максимално до постигането на резултат от 1000 точки и ще очакват окончателната ранглиста на сертифицираните по проекта „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ ученици за да разберат дали ще се класират за националните финали през месец май 2018 година.

Проектът „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ е насочен към 25 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от онези региони в страната в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.

Партньор на проекта в гр. Видин е ПМГ „Екзарх Антим I“. С активната подкрепа на г-жа Валентина Иванова и г-жа Малинка Митова – преподаватели от това училище FEBA Alumni успя да предостави на учениците алтернативни и модерни образователни програми и така да им осигури възможност да планират и реализират пълния си потенциал, като и по-големи възможности за образование, заетост и предприемачество.

Проектът „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 28 страни в Европа през 2018 г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.