Искрен Митев: „Човек е функция и резултат от средата си“

05.10.2021

Вижте повече за инициативата “Успешните примери” на Стопанския факултет

Включете се в нашия FEBA Alumni Club

Разговор с Искрен Митев, възпитаник на Стопанския факултет.

IskrenMitev

Искрен Митев се занимава с инвестиции и предприемачество. Завършва Английска гимназия, Икономика в Стопанския факултет на Софийския университет, Международен бизнес във Финландия и Предприемачество в САЩ. Съосновател е на ESCREO – компания, която произвежда функционални бои, които превръщат всякакви повърхности в магнитни бели дъски или почистват въздуха и абсорбират въглероден диоксид. Продуктите се предлагат в целия свят. Искрен участва в различни организации, които подпомагат развитието на лидерството и предприемачеството в България. В последните 3 години участва в множество менторски програми в стремежа си да сподели опита си и да бъде полезен на следващите поколения предприемачи и българската стартъп еко система. Искрен и Escreo са отличени с призовете Forbes 30under30, Founder of the Year 2019 и Deloitte impact stars.

Разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш сега?

Създавам бои, които ще спасят планетата ни. През другото време инвестирам в себе си, в различни активи и проекти.

Ти ли избра своята професия или тя избра теб?

Човек е функция и резултат от средата си. Изборът ми да бъда възпитаник на Стопанския факултет и да израсна в тази среда на предприемчиви и амбициозни хора, които искат да променят света, предопредели професията ми.

Кое ти помогна да стигнеш дотук?

Спомням си думите на проф. Чобанов – „Бон Шанс“. Много късмет, много инат, много смелост, много добрата среда в България, добрият момент, малко повече работа и страх.

Как разбираш, че си успял човек? Каква е твоята рецепта за успех?

Усещането за успех идва, когато виждам гордостта в очите на родителите ми, вниманието и уважението от колегите и приятелите ми. За мен успехът зависи от средата, старая се винаги да съм в среда на хора, които са много по-добри от мен, както беше и в университета.

Кое е най-важното за един успешен ръководител?

Да разбира ограниченията на собствената си субективна реалност и гледна точка и да е готов да ги/се променя.

Кога завърши Стопанския факултет? Какво беше характерно за факултета тогава?

Завърших Стопанския факултет на СУ през 2013 г. Характерно беше, че всичко, което ни казаха и посъветваха тези преди нас, остана нечуто, най-големите ни страхове не се сбъднаха и всичко беше и още е в нашите ръце.

Кое те накара да избереш Стопанския факултет?

Удоволствието да съм сред най-талантливите, най-амбициозните, упорити и умни студенти в България. Общуването с тях ме научи да мечтая, а преподавателите ми дадоха инструментите да превръщам мечтите си в реалност.

Кои са най-ярките ти спомени от Стопанския факултет и студентския живот?

Спомням си как преди приемния изпит по математика отидох до факултета, разходих се в него, влязох в една от аудиториите седнах и си представих, че съм студент. В същата аудитория беше първият изпит по математика, на който ме скъсаха, в същата аудитория си получих и дипломата. Пътуването ми по Еразъм до Финландия и САЩ определено са сред най-силните ми спомени и нещата, които преобърнаха живота ми. Спомням си как ни казваха – учете сега, това е трудното, после е лесно… Днес от перспективата на времето смело и с голяма усмивка мога да заявя, че хубаво ни излъгаха.

Забавни случаи/епизоди, които помниш?

Имахме изпит по – вече не помня, но и няма значение… Беше изключително труден изпит, един от най-трудните. От целият поток имаше само две шестици, отличникът на групата – Мариян и аз, който си бях научил само една от всички теми, темата която се падна – Бон Шанс.

Кои преподаватели/предмети си спомняш най-живо?

Проф. Чобанов ми беше любим, фигурата му, поведението му и способността му да обяснява непонятни за мен неща на прост език беше магия – истински проф. Дъмбълдор. За мен беше чест да съм негов ученик, изпитвам възхищение и дълбока признателност. Помня всички, няма да ги изреждам, но ако те попаднат на тази статия, искам да им кажа едно голямо – Благодаря! Те го заслужават.

Кое от наученото/преживяното в Стопанския факултет ти помогна най-много в кариерния ти път?

Ели Станчева и изпитът по счетоводство ме научиха, че всичко е възможно. В предприемачеството всеки ден е поредица от изпити по счетоводство, но като си го взел веднъж, си вярваш малко повече и всеки път се заблуждаваш, че е малко по-лесно.

Вики Чучумишева и Диана Найденова ме научиха, че жените са по-добри от мъжете. В една от първите ми компании, която се занимаваше с IT, си имахме приказка: „А woman is а man and a half“.

Мариян Димитров – златното момче на випуска, ме научи, че с дисциплина и търпение мога да постигна всичко.

Как оценяваш развитието на Стопанския факултет от твоето студентство до днес?

Факултетът се развива невероятно. Екипът, който го ръководи, е изключителен. Вярвам, че най-доброто тепърва предстои.

Посланието ти към студентите на Стопанския факултет днес?

Бъдете смели. Участвайте. Седнете на първия ред. Задавайте въпроси. Задавайте още въпроси. Правете грешки. Поканете колегата си на обяд. Танцувайте по средата на дансинга. Не се страхувайте да ви скъсат по счетоводство, математика, Макро 2 или всичко останало. Кандидатствайте за тази международна програма/обмен. Пътувайте. Искайте.

Стопанският факултет е вашата защитена среда, а вашите колеги и преподаватели са вашите партньори, с които ще се приготвите за истинските предизвикателства. Седнете и отговорете на въпросите от това интервю, все едно го правите след 10 години – и изживейте отговорите си сега.

Коя е най-смелата ти мечта?

Един от студентите да прочете посланието ми и да го изпълни докрай и да ми пише, че го е направил/а.