Цветомир Узунов: „Уважение към колегите и клиентите. Адаптивност. Постоянно учене“

09.02.2021

Вижте повече за инициативата “Успешните примери” на Стопанския факултет

Включете се в нашия FEBA Alumni Club

Cvetomir Uzunov Photo 1

Разговор с Цветомир Узунов, възпитаник на Стопанския факултет, випуск 2002

Цветомир Узунов e Сертифициран Финансов Анализатор (CFA), Сертифициран Финансов Риск Мениджър (FRM), Бакалавър по Икономика от СУ и Executive MBA от IE Business School, Madrid. Има близо 20 години опит в банковия сектор в четири страни в Европа. Заемал е ръководни позиции в областта на риск мениджмънт, финанси и бизнес развитие. Дългогодишен Финансов директор (CFO) на ИНГ Банк Н.В. – Клон София. Понастоящем отговаря за развитието на един от най-големите кредитни рейтингови модели в ИНГ Банк Н.В. – Амстердам.

Здравей, Цецо! Разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш сега?

От близо 20 г. съм в банковия сектор. Работил съм в четири държави. Заемал съм различни ръководни позиции в управление на риска, бизнес развитие и финанси. В момента отговарям за развитието на един от най-големите кредитни рейтингови модели на банката, за която работя. Извън работата подпомагам различни предприемачески и социални инициативи.

Ти ли избра своята професия или тя те избра?

По скоро тя мен. Но пък аз не се отказах J. Започнах случайно. Бях на интервю в Асоциацията на чуждестранните инвестиции през 2001 г. Не ме избраха за работата, за която кандидатствах. Но пък единият от интервюиращите беше Изпълнителен директор на голяма банка. Явно съм му направил добро впечатление. Покани ме да се присъединя към стажантската им програма.

Кое ти помогна да стигнеш дотук?

Уважение към колегите и клиентите. Адаптивност. Постоянно учене. Упорит съм, не се отказвам и трудно приемам „не може да стане“ за отговор.

Как разбираш, че си успял човек? Каква е твоята рецепта за успех?

Ще отговоря с цитат от Професор Клейтън Кристенсен: „Не мислете за личната слава и успехи, мислете за хората, на които сте помогнали да станат по-добри. Помислете за критериите, които бихте използвали да оцените живота си. Живейте всеки ден от него така, че в края му, бихте го определили като успешен.“

(Don’t worry about the level of individual prominence you have achieved; worry about the individuals you have helped become better people. Think about the metric by which your life will be judged, and make a resolution to live every day so that in the end, your life will be judged a success.)

Кое е най-важното за един успешен ръководител?

Да бъде добър психолог – да усеща динамиката на човешките отношения, да чува неизказаното, да може да вдъхновява, да съчувства, да развива хора, да излъчва спокойствие. И да може да взема трудни решения.

Кога завърши Стопанския факултет? Какво беше характерно за Факултета тогава?

Септември 2002 г. Бяха трудни времена. България се съвземаше от кризата. Имаше много позитивна енергия.

Кое те накара да избереш Стопанския факултет?

През 1998 г. достъпът до чуждестранни университети по ред причини беше доста по-труден от днес. Исках да уча Икономика и да бъда в най-добрия университет в страната. Стопанският факултет беше моят първи и естествен избор.

Кои са най-ярките ти спомени от Стопанския факултет и студентския живот?

Колегите. С много от тях сме близки приятели и до днес. В Студентския град имаше доста повече празни пространства… за разлика от днес 🙂

Кои преподаватели/предмети си спомняш най-живо?

Елеонора Станчева. По мое време беше млад асистент по Счетоводство. Практичният ѝ подход ми допадаше много.

Кое от наученото/преживяното в Стопанския факултет ти помогна най-много в кариерния път?

Приятелствата с колегите и гладът за постоянно учене. Стопанският факултет ми даде солидна основа, на която да стъпя по пътя към EMBA програма в едно от най-добрите бизнес училища в света.

Как оценяваш развитието на Стопанския факултет от твоето студентство до днес?

Много позитивно. Виждам все повече млади преподаватели, както и хора с опит в бизнеса, да се насочват към академична кариера. Започнаха партньорски програми със западни университети.

Посланието ти към студентите на Стопанския факултет днес?

Бъдете скромни. Помагайте на останалите. Не спирайте да учите.

Коя е най-смелата ти мечта?

Професионално – да създам фонд за дялови инвестиции. Лично – да видя децата си пораснали и самостоятелни.