Гергана Станева: „Бъдете дръзки и смели и полагайте усилия, за да постигате мечтите си“

28.02.2021

Вижте повече за инициативата “Успешните примери” на Стопанския факултет

Включете се в нашия FEBA Alumni Club

Разговор с Гергана Станева, възпитаник на Стопанския факултет, випуск 2002.

Гергана Станева е майка на четири деца и е водещ експерт в областта на управлението на човешките ресурси. Завършва Стопанския факултет през 2002 г. За последните 13 години Гергана развива дейностите по управление на хора в международни компании: Софика Груп (TeleTech); HP; H&M; Sitel.

Здравей, Гери! Разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш сега?

В момента съм изцяло ангажирана с най-отговорната „работа“, от която не може да се излезе „в отпуск“ – отглеждането и възпитанието на четирите ми дъщери. Най-малката от четирите е на година и половина, а най-голямата – на петнадесет години. Преди да изляза по майчинство заемах позицията Мениджър човешки ресурси в Сайтел България и подпомагах заедно с екипа ми експанзията на сайта в гр. София. Когато се присъединих към компанията през 2017 година, за период от 12 месеца удвоихме броя на служителите в Сайтел София. Успяхме да привлечем експерти, които владеят много редки и екзотични за нашия пазар езици. Това беше много предизвикателна задача, но и много удовлетворяваща, след постигане на резултатите.

Ти ли избра своята професия или тя избра теб?

Още в Стопанския факултет предметът Управление на човешките ресурси ми се стори изключително интересен и тогава се зароди мечтата ми в бъдеще да работя тази професия, която за началото на 21 век не беше особено популярна в България. Но определено мога да кажа, че целенасочено търсех професионалния ми път в тази област.

Кое ти помогна да стигнеш дотук?

Може би борбения ми дух и вярата, че човек трябва да преследва мечтите си и да не се отказва.

Как разбираш, че си успял човек? Каква е твоята рецепта за успех?

Не вярвам в общовалидните дефиниции за успех, тъй като за всеки човек това може да е нещо различно. Лично за себе си смятам, че съм успешна в това да съчетавам грижата за семейството ми с динамични и предизвикателни позиции в кариерата ми – е, поне до момента.

Кое е най-важното за един успешен ръководител?

Според мен най-важното е да бъде автентичен и да успява да усеща и разбира хората, които ръководи и с които си взаимодейства. Друго важно нещо е да притежава професионална експертиза в областта, в която работи, но и да показва хъс и желание за работа и да служи за модел за подражание.

Кога завърши Стопанския факултет? Какво беше характерно за Факултета тогава?

Завърших през 2002 година. Характерно беше, че пишехме лекциите на ръка – с химикал и хартия.

Кое те накара да избереш Стопанския факултет?

Когато кандидатствах след завършване на гимназия, Стопанският факултет беше най-реномиран в специалността, която исках да следвам, и имах късмета да ме приемат, тъй като напливът от кандидат-студенти беше доста голям.

Кои са най-ярките ти спомени от Стопанския факултет и студентския живот?

Годините тогава бяха много по-бедни, но се забавлявахме неспирно и успявахме да съчетаваме купоните с ученето и работа. Като цяло студентските години представляват един мил спомен за мен, наситен с много приятелства.

Забавни случаи / епизоди, за които си спомняш?

Как когато бяхме първокурсници прекарвахме по цели вечери в дискотеките, но не пропускахме нито една сутрешна лекция.

Кои преподаватели/предмети си спомняш най-живо?

Спомням си по-ясно Олимпия Ведър и Анастасия Бънкова, тъй като ми бяха интересни преподаваните от тях предмети.

Кое от наученото/преживяното в Стопанския факултет ти помогна най-много в кариерния ти път?

Наученото ми е дало добра и широка теоретична основа, за да надграждам практическия си опит през годините. Но не по-малко важни са и уменията, които човек придобива, докато следва в университет, както и контактите, които създава там.

Как оценяваш развитието на Стопанския факултет от своето студентство до днес?

Смятам, че промените са в положителна насока и най-вече в усилията да подобрява връзката между завършващите студенти и нуждите на бизнеса.

Какво е посланието ти към студентите на Стопанския факултет днес?

Бъдете дръзки и смели и полагайте усилия, за да постигате мечтите си.

Коя е най-смелата ти мечта?

Всички хора да влагат сърце и душа в работата си, да проявяват загриженост и съпричастност към другите човешки същества и природата и така, стъпка по стъпка, да се подобрява светът.