Пламен Стефанов: „Бъдете целеустремени и търпеливи и винаги се отнасяйте с необходимото старание към всичко, което правите“

06.03.2021

Вижте повече за инициативата “Успешните примери” на Стопанския факултет

Включете се в нашия FEBA Alumni Club

Разговор с Пламен Стефанов, възпитаник на Стопанския факултет (випуск 2004)

PStefanov

Пламен Стефанов притежава магистърска степен по макроикономика от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Завършил е и MBA по европейски ютилити мениджмънт в Jacobs UniversityБремен, Германия с основен фокус върху регулиране в енергетиката, управление в мрежовите индустрии, управление в пазарите на едро и дребно, европейско енергийно право. Посещава международни курсове в Rice University, Хюстън, САЩ; Jiao Tong University, Шанхай, Китай и MIRBIS Institute, Москва, Русия.

Председател е на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД и Изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги ЕАД – един от водещите доставчици на електроенергия и координатори на балансиращи групи на свободния пазар. В периода 2006 – 2012 година е част от екипа на Е.ОН България, където последователно заема позициите директор Корпоративно развитие, директор Регулаторен мениджмънт и старши вицепрезидент по корпоративни, правни и регулаторни дейности.

Разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш сега?

От самото завършване на Стопанския факултет се занимавам с енергетика. През 2006 г. започнах работа в Е.ОН България, компанията, която току-що беше придобила електроразпределителните дружества в Североизточна България. От 2012 година насам съм председател на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД и изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги ЕАД. Към момента доставяме електрическа енергия до над 1,1 милиона клиенти, активно търгуваме с електрическа енергия на европейските пазари и въвеждаме редица нови продукти и услуги в областта на енергийната ефективност и зелената енергия.

Ти ли избра своята професия или тя те избра?

По-скоро професията избра мен. Както повечето студенти по икономика, когато започнах своето обучение, исках да работя като инвестиционен банкер. Още по време на обучението си започнах работа в консултантска компания, където работих по проекти за енергийни компании. Ютилити секторът ме привлече и веднага бях сигурен, че искам да продължа професионалното си развитие в тази област. През годините енергетиката започна да се променя с много бързи темпове, което ежедневно ме е изправяло пред много и все различни предизвикателства и ми предоставя възможност да реализирам много иновативни бизнес решения.

Кое ти помогна да стигнеш дотук?

Много труд и това, че съм си поставял високи цели.

Как разбираш, че си успял човек? Каква е твоята рецепта за успех?

Според мен човек е успешен, ако се чувства щастлив от това, което прави и удовлетворен от постигнатите резултати. В тази връзка и аз съм щастлив, че имам възможността да работя това, което ми харесва.

Кое е най-важното за един успешен ръководител?

Да отстоява принципите си, да бъде последователен в действията си, да бъде честен и открит и да не се страхува да поема отговорност.

Кога завърши Стопанския факултет? Какво беше характерно за Факултета тогава?

Завърших през 2004 година. Характерното за Факултета бяха пълните зали. Всички колеги посещаваха с огромно желание и интерес всички лекции и упражнения. Факултетът предоставяше възможност на студентите да усвоят и много практически умения, чрез участието на лектори от реалния бизнес. Всичко това създаваше една цялостна среда, която мотивираше всеки един студент за непрекъснато усъвършенстване и стремеж към успешно професионално развитие.

Кое те мотивира да избереш Стопанския факултет?

Авторитетът, който притежава най-старият университет у нас и високите критерии за прием по специалностите във факултета. Самият резултат от кандидат-студентските изпити, който беше необходим за класиране в избраната специалност, предполагаше, че действително качеството на обучение в Стопанския факултет е много високо.

Кои са най-ярките тиспомени от Стопанския факултет и студентския живот?

Най-ярките ми спомени са самите хора, които имах възможността да срещна. Забавните моменти на подготовка на материали за занятия и изпити във времена, когато интернет имаше само в интернет клубовете, минутите в кафенето на факултета и незабравимите емоции и познанства.

Забавни случаи/епизоди, които помниш?

Често имах „късмета“ на изпити да ми се падат точно въпросите, които не исках.

Кои преподаватели/предмети си спомняш най-живо?

Курсовете по основи на микро- и макроикономиката още в първи курс, пари, банки и финансови пазари, счетоводство, корпоративни финанси и теория на инвестициите, преподавателите и асистентите по тях са на световно ниво. Придобитите знания в тези курсове са от незаменима полза за успешното развитие на всеки икономист и продължавам и до днес да разчитам на тях в практиката.

Кое от наученото/преживяното в Стопанския факултет ти помогна най-много в кариерния ти път?

Възможността да срещна много добри примери – успешно реализирали се преподаватели, лектори, колеги. В Стопанския факултет винаги е съществувал стремеж към успех, иновативност и предприемачество и още докато бях студент функционираше бизнес клуб, който помагаше на студентите за успешна реализация.

Как оценяваш развитието на Стопанския факултет от твоето студентство до днес?

Заслужава похвала стремежът на Стопанския факултет да въвежда нови дисциплини и все повече да адаптира учебния процес и към нуждите на бизнеса. Стопанският факултет и към момента продължава да предоставя високо ниво на подготовка и да бъде отлична референция за студентите.

Посланието ти към студентите на Стопанския факултет днес?

Да са целеустремени и търпеливи и винаги да се отнасят с необходимото старание към всичко, което правят.

Коя е най-смелата ти мечта?

Времето да бъде достатъчно за всичко, което човек иска да направи.