Интервю с Вероника Тошева – Експерт Връзки с клиенти в ПроКредит Банк и възпитаник на Стопанския факултет

12.09.2018

Интервю с Вероника Тошева

Избрахме да ви срещнем с позитивната Вероника Тошева. Разговорът ни с нея започва с усмивка. Вероника ни разказа за себе си, за това, което прави и за още нещо. Вижте какво …

1

Разкажи ми за себе си!

Аз съм Вероника. От четири години съм в ПроКредит Банк. Работя като Експерт Връзки с клиенти и имам пряк досег с бизнеса в България. Смятам, че съм различен човек, обичащ промяната. Казвам различен, защото се стремя да съчетавам различни неща и мисля, че съм успяла да извадя най-хубавото от тях, за да се развивам. Смятам, че промяната ни прави по-добри хора и вървим напред благодарение на нея.

Какво е образованието ти и защо избра Стопанския факултет за магистратурата си?

Първоначално завърших бакалавър Българска филология, а след това реших да сменя посоката и избрах специалност Развитие на човешките ресурси. Изобщо не се поколебах при избора къде да бъде магистратурата ми. Избрах Стопански факултет заради приятелите ми, които споделиха много позитиви за качеството на обучение и атмосферата.

Имаш ли любим девиз и в какви ситуации ти помага той?

“Аз вярвам” – това е девизът, който ме описва най-добре и нещото, което ми помага да продължавам всеки път, когато се чувствам като в задънена улица. Никога не се отказвам от това, което искам да постигна, от мечтите и от целите си.

Какво е това, което те заинтригува в професията ти и какво е значимото в нея?

Моята позиция – Експерт Връзки с клиенти, е нещо, според мен, много специално. Специално, защото ежедневно се докосваш до фирмите в България. Срещаш хората, които сами са създали бизнес си, по техния начин. И те споделят тази информация с теб. Можеш … да пиеш от извора. Разбираш как икономиката в България функционира и благодарение на какво. Срещаш се с хора от всякакви браншове и с всякакъв опит. Това е незаменимо и най-интригуващото за мен.

А защо точно ПроКредит Банк?

Избрах ПроКредит, защото те ми показаха, че не търсят поредния служител, а ценят качествата у хората. Още от първата ми среща с банката видях, че това е много различно място. Това, което ми предлага ПроКредит, е не само работа, а и атмосфера, отношение, добра комуникация, принципи.

Какво те вдъхновява всеки ден и те кара да ходиш с усмивка на работа?

Ами, всъщност … малките неща. Преди си мислех, че вдъхновението е в постигане на големи цели и мечти, но всъщност нещата, които ме мотивират и ме правят щастлива са страшно малките неща – топлото кафе, усмивката на любимия човек, разговорите с близките ми.

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което се изправяш на работното си място?

Най-голямото предизвикателство е справянето с времето – да го надхитриш, да имаш повече от него, за да можеш да свършиш абсолютно всичките си задачи.

Как се справяш със стреса на натовареното всекидневие?

Екипът, с който работя, много помага за това да е по-лек работният процес. А когато работният ден приключи се отдавам изцяло на любимия човек, на семейството и приятелите си.

Как предпочиташ да прекарваш свободното си време?

Напоследък в снимане… все по-активно. Занимавам се с любителска фотография и по-голямата част от свободното ми време минава в снимки на спиращи дъха пейзажи и архитектурни забележителности.

Обичаш ли да пътуваш?

Да, много обичам да пътувам. Според мен това е най-хубавото нещо! Ако имам възможност бих пътувала нон стоп! Искам да видя целия свят!

Какво би посъветвала студентите на Стопанския факултет?

Бих им казала „Вярвайте!“. Да вярват във възможностите и мечтите си и да ги преследват до край.

Служителите на ПроКредит Банк развивате дарителската инициатива „ПРОтегни ръка“. Разкажи ми повече за тази кауза.

„ПРОтегни ръка“ е фонд, създаден и развиван от нас, служителите на ПроКредит Банк, чрез който доброволно даряваме средства, за да помагаме на деца с тежки заболявания, които растат без родители или са част от социално слаби семейства. Помагаме им дарявайки средства за покупка на медикаменти, медицински уреди или терапии за тяхното лечение. Фондът съществува от 2004г. като от тогава не е преставал да помага, вече на стотици деца. Освен месечните вноски на служителите правим различни инициативи – коледни базари, кулинарни събития, където самите ние приготвяме и продаваме по между си интересни храни в подкрепа на децата на „ПРОтегни ръка“. През годините сме правили много различни събития – част от тях между колеги, други насочени и към партньори, но всъщност най-мащабният проект е театърът на банката, който допринася с най-много средства. Театър, който е различен и няма аналог, защото в него на сцената сме служители на ПроКредит Банк. До сега сме представили три постановки, с които обиколихме цяла България, както и гостувахме на българската общност във Франкфурт на Майн. И трите постановки са подготвени от професионалисти: режисьор, сценарист, сценограф, но актьорската работа е от нас. Първите две пиеси бяха адаптации по обичани детски приказки, докато в третата постановка пресъздаваме 3 разказа на великия Николай Хайтов. Влизаме в образите на различни герои – добри, лоши, наивни и уверени. Чрез тях предаваме позабравени послания, актуални и днес. По този начин споделяме с публиката нашата мисия да помагаме на деца в нужда. Сред гостите има и клиенти, които се обслужват в ПроКредит Банк, както и много съмишленици на „ПРОтегни ръка“.

Какво те провокира да участваш в представленията?

Това да помагаш на някой в нужда, да правиш нещо за някой друг без да търсиш и очакваш възвръщаемост. Това е нещото, което ме провокира да се включва и продължавам да участвам. Нужни са много усилия, за да си направим ролите си на ниво – десетки часове репетиции и самоусъвършенстване, но когато имаш екип и кауза нещата се получават.

Какво усещане ти носи появата на сцена, когато знаеш, че е и за добра кауза?

Театърът ни като цяло не е самоцел и появата на сцена не е свързана най-вероятно с това, което изпитват истинските актьори на сцената. Нашата публика не са хора, които просто искат да отидат на театър. Нашата публика са хора, които искат да помагат. И в тази връзка, излизайки на сцена, изпитваш едно голямо удовлетворение, когато видиш всичките блеснали очи, които също като теб искат помогнат, да подадат ръка на някой в нужда – това ми дава сили да продължа напред.

Промени ли те по някакъв начин тази инициатива?

О, да! Промени ме, пораснах и разбрах, че на този етап от живота си имам всичко, от което може би имам нужда, за да бъда щастлива и то не е въпрос на материални възможности и придобивки.

Сподели, че проектът е доста труден за реализиране. Какви трудности се налага да преодолявате, свързани с подготовката и изпълнението му?

Преди самото представление ние трябва да достигнем до много хора, които не просто да дойдат на театър, а да са част от едно благотворително събитие, да разберат идеята и мисията на този различен театър. Реално могат да отидат на всяка добра постановка, която гостува в техния град, но… идеята при нас е различна – нашите гости наистина вярват и разбират със сърцата си, че става въпрос за кауза. Така че, това е най-трудното – да достигнеш до точно тази публика, тази аудитория, която има специално отношение към проблемите на децата, които подкрепяме.

2

Припознаваш ли се в образите, които представяш? Какви послания носят те?

Категорично не! (смее се) Образът на последния ми герой е… директор на Дирекция. Може би това е най-високото стъпало в Държавната администрация и “Г-жа Монева” олицетворява абсолютно всичко, което не харесвам в хората. Така че по никакъв начин не се припознавам в нея. Тя е всичко, което не искам бъда, но идеята е, че тя е достигнала до това ниво, благодарение на не толкова добрите си качества като подлост, хитрост, страх, манипулация. Чрез тази роля искам да кажа на хората, че лошото не бива да се толерира на никакво ниво. Опитвам да я направя отвратителна за публиката, за да се изгради ясната представа, че никой не трябва да бъде като нея.

3

Студентите, които са любители на театъра, къде биха могли да намерят информация, покани за театралните постановки на „ПРОтегни ръка“?

Публикуваме актуална информация в сайта на „ПРОтегни ръка“ – www.protegniraka.bg, където може да се види всичко за каузата, която правим – децата, на които сме помогнали, средствата, които сме събрали, разпределянето им. Има специална секция за театъра “Шумки от вяра по диви пътеки” с програмата на постановките ни. Лятото сме в творческа ваканция, но на есен продължаваме с нови сили. Покани за предстоящите постановки могат да се вземат както от сайта, така и от офисите на ПроКредит Банк. На есен предстои постановката ни отново да е в гр. София, така че каним вас и вашите колеги също.