Стопански факултет вдъхновява младите хора в България с истории и факти за устойчивостта

На 7 ноември В Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ беше промотирана иновативна дигитална библиотека, в която по увлекателен и визуално атрактивен начин са представени над 300 научни факта свързани с устойчивото развитие. Виртуалната библиотека „Истории и факти за устойчивостта“ е създадена по инициатива на Сдружение на завършилите Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски, в партньорство със СУ и реализирана с подкрепата на програма „Европа“ на Столична община.

Събитието беше открито от декана на Стопански факултет, доц. д-р Атанас Георгиев, който подчерта значимостта на проекта с думите: „Университетът, като част от обществото, е поел ангажимента да разпространява знанията, научните новости и възможните решения свързани с реализацията на целите ни за устойчиво развитие. За нас този проект е изключително важен, защото включването на преподавателите в средните училища и младите хора в темите за бъдещето на света е приоритет за научната общност“.

В своите приветствени думи Александър Александров, председател на Сдружението на завършилите Стопански факултет студенти, изтъкна колко важно е изграждането на приемственост между поколенията, обмена на знания и умения, запазването на връзката с университета и готовността за съдействие в процесите и проектите, развиващи следващото поколение млади любознателни хора и посочи, че дигиталната библиотека е именно такъв проект.

Доц. Марина Стефанова, заместник декан на Стопански факултет и ръководител на проекта, приветства гостите и изрази увереност, че това е правилният път за обществено ангажиране по темите свързани с устойчивостта: „Целта ни е младите хора да осъзнаят сериозността на проблемите и бъдат активни участници в разрешаване им от една страна и от друга страна – да провокира мисленето и вдъхнови младежите проактивно да предприемат действия за подкрепа на устойчивото развитие на света, в който живеем.“

Кристина Мирчева, експерт „Връзки с обществеността“ към проекта, представи пред аудиторията библиотеката и нейните функционалности. Библиотеката е изцяло дигитален ресурс, който може да бъде потребяван навсякъде и по всяко време през специално създадения сайт и мобилната му версия. Библиотеката предоставя информация за актуалните предизвикателства и възможните решения в областите „Околна среда“ и „Общество“ и съдържа факти и истории по теми като енергия, вода, храна, отпадъци, биоразнообразие, бедност, мир и сигурност, образование, здравеопазване и други.

В рамките на проекта са разработени две книги, като и отделни информационни листове с възможност за напълно безплатно и бързо сваляне от тук: https://biblioteka.febalumni.org/. Ресурсите могат да бъдат безценен помощник на учителите в гимназиалното образование при разработването на открити уроци, теми за курсови работи и проекти.

На събитието беше излъчено и промо видео, което представя пълната тематична палитра на библиотеката.

*Проект „Истории и факти за устойчивостта“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – програма Европа 2023 от Сдружение на завършилите Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в партньорство със СУ.